ДРАГОМАН, ПАВЛИКЕНИ, ЗЛАТОГРАД И СТОЛИЧНА ОБЩИНА БЯХА НАГРАДЕНИ С УЧЕБНИ ПЪТУВАНИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ ОП ОКОЛНА СРЕДА

Министър Димов награди общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие

Министърът на околната среда и водите Нено Димов награди общините лауреати във второто издание на конкурса „Екообщина“. Инициатива се организира от посолството на Република Франция в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие.

Сред официалните гости на събитието бяха Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство и Цонка Дрянкова – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“.

Домакинът на събитието Н. Пр. Ерик Льобедел благодари за ползотворното сътрудничество. „Можем да изразим задоволството си от отличното партньорство, което изградихме. Този конкурс илюстрира отличното ниво на българо-френските двустранни отношения“, каза той в обръщението си към гостите.

Министър Димов благодари на Посолството на Франция и на Френския институт за инициативата за конкурса „Екообщина“. „Независимо каква политика правим на национално ниво, тя стига до гражданите благодарение на местната власт, която е преводачът на действията между държавата и гражданите. Чрез Оперативна програма „Околна среда“ Министерството на околната среда и водите подпомага българските общини в усилията им за намиране на работещи и трайни решения за опазване на околна среда. След второто издание на конкурса, вече можем смело да кажем, че конкурсът представлява работеща мрежа за диалог между държавната и местна власт, неправителствените организации, академичните среди и бизнеса“, каза министърът по време на церемонията.

В конкурса участие взеха над 37 общини, които подадоха кандидатури в четири различни категории: Министър Димов награди победителите в първите две категории с население съответно под и над 10 000 жители. В категория „Устойчиво управление на водите“ приз „Екообщина 2017“ получиха общините Драгоман и Павликени. Златоград и Столична община бяха наградени в категория „Устойчиво управление на отпадъците“. Специалните награди за лауреатите са учебни пътувания във Франция за двама представители на община, осигурени от Оперативна програма „Околна среда“ в МОСВ.

Конкурсът „Екообщина“ ще се проведе и през следващата година. Организаторите от Френското посолство предвиждат въвеждането на нови категории, свързани с усилията на общините да направят градовете по-приятни за живот.

Линк към новината: http://www.eufunds.bg/novini/item/17362-2017-10-12-11-00-34 Публикувано на: 12-10-2017